Z vlastnoručně vyrobeného pampeliškového medu se můžete těšit, aniž byste se stali včelaři. Jeho výroba…
Paprika je velmi zdravá, o tom není pochyb. Tato zelenina obsahuje kolem 90 % vody a mnoho zdraví prospěšných látek: vitamíny A, B, C, E, vlákninu, vápník, železo, draslík, hořčík, jód, zinek, fluor, kapsaicin, rostlinná barviva a další.
Zelená, červená i žlutá paprika svým koktejlem živin dodává to nejnutnější pokožce, vlasům i nehtům. Pravidelnou konzumací papriky posilujeme imunitní systém, působí i jako prevence nádorových onemocnění, chrání oběhový systém. Dále pak paprika podporuje trávení, působí mírně projímavě, pozitivně ovlivňuje zrak a má spoustu dalších benefitů. Vždy je vhodné kupovat plody se stopkou (má-li vylomený kalich, bude paprika náchylná k rychlému kažení).
Barva papriky
Pravděpodobně si kladete otázku, jak se od sebe liší žlutá, červená, oranžová a zelená paprika? Přestože barva zde rovněž hraje roli, vlákninu a důležité vitamíny obsahují všechny barvy paprik. Všechny rovněž obsahují vlákninu, jež podporuje zdravé trávení, posilují imunitu. Všechny jmenované barvy paprik pomáhají také při hubnutí. V čem tedy tkví rozdíl? Většinou jsou to maličkosti. Zajímá-li vás to, pak pokračujte dál…
Červená paprika
Červená paprika patří patrně k nejrozšířenějším. Tato hezky do červena zbarvená paprika obsahuje velké množství betakorotenu a rovněž větší množství zinku, oproti ostatním barevným příbuzným, a tím příznivě působí na svaly, nehty, vlasy i pokožku. Mimo jiné se v červené paprice nachází i nejvíce vitamínu C, dokonce více než v pomerančích.
Oranžová paprika
Čím tmavší paprika, tím větší obsah zdraví prospěšných látek. Oranžová paprika je tedy o něco méně výživná než paprika červená, ale více než paprika žlutá. Nicméně rozdíly nejsou tak markantní.
Žlutá paprika
K žlutým paprikám patří i ty, které mají lehký nádech do oranžova. Možná by to teď mohlo vypadat, že si na tom žlutá paprika ve srovnání s červenou a oranžovou stojí nejhůř, ale není tomu tak. Žlutá paprika obsahuje navíc důležitý lutein, který podporuje zdraví našich očí a zabraňuje vzniku šedého zákalu.
Zelená paprika
Na rozdíl od všech ostatních paprik, ta zelená obsahuje mimořádně velké množství kyseliny listové, proto je vhodná především pro těhotné ženy. Je známo, že v těhotenství je kyselina listová velmi důležitá, protože podporuje zdravý vývoj nervové soustavy plodu. Zelená barva navíc dokáže i zlepšit náladu a zklidnit mysl.
Chilli papričky
Chilli papriček existuje mnoho druhů a liší se svou ostrostí/štípavostí. Tyto malé a pálivé papričky dokážou více zázraků, než výše jmenované papriky. Chilli umí zrychlit metabolismus a pálit tuky, takže pomáhá při hubnutí, ničí zárodky rakoviny a chilli mají dokonce úžasnou schopnost zlepšit člověku náladu.
0 komentářů k zobrazení