skip to Main Content
Pampeliškový med a jeho účinky

Z vlastnoručně vyrobeného pampeliškového medu se můžete těšit, aniž byste se stali včelaři. Jeho výroba je snadná. Pampeliškový med je chutný a má řadu léčivých účinků. Jak ho připravit?

Pampeliška a její obsah cenných látek

Byla by škoda používat pampelišku jen do krásných a voňavých věnečků na hlavu. Její žluté květy skvěle zužitkujete i v kuchyni a výborné budou i v domácí lékárničce. Jakmile rozkvetou, připravit z nich můžete chutný pampeliškový med se specifickou nahořklou chutí a řadou prospěšných účinků na zdraví. Dříve, než vám prozradíme jeho účinky a recept, jak ho připravit, pojďme si něco prozradit o samotné pampelišce.

Pampelišku lze zužitkovat od květu po kořen. Jedlé jsou květy, listy i kořen pampelišky. Všechny její části nabízí celou řadu vitamínů, minerálů a prospěšných látek. Pampeliška například obsahuje inulin. Velké množství inulinu můžete najít například v topinamburech. Inulin je rozpustná vláknina, která příznivě ovlivňuje trávení. Je vhodná pro cukrovkáře, protože dokáže upravit hladinu cukru v krvi. Výjimečné jsou v pampelišce i třísloviny, dále vitamíny A, B, C, D, minerály, jako je draslík a mangan. Pampeliška byla také podrobena řadě studií, ve kterých se ukázalo, že látky obsažené v jejich kořenech dokážou bojovat s rakovinnými buňkami.

Pampeliška a její účinky na lidské zdraví

Díky celé řadě léčivých látek, které jsme zmínili výše je pampeliška opravdu vzácným „plevelem”, který dokáže bojovat například s jarní únavou. Kořen, květy i listy pampelišky lze použít do jarních detoxikačních salátů, smothie drinků a směsí.

S detoxem jsou spojené také očišťující účinky pampelišky. Látky v ní obsažené čistí játra, ledviny a působí močopudně. Pampeliška v neposlední řadě podporuje správnou činnost sleziny.

Pampeliška je vhodná i pro cukrovkáře, protože snižuje hladinu krevního cukru. Také upravuje trávení a dokáže si poradit i se zhoršeným zažíváním.

Pampeliškový med a jeho prospěšnost

Nejchutnějším produktem z pampelišky je bezesporu pampeliškový med nebo pampeliškový sirup. Rozdíl mezi medem a sirupem je hlavně ve finální hustotě výrobku. Pampeliškový med v sobě kombinuje specifickou nahořklou chuť pampelišek a jejich léčivých účinků. Má skvostnou zlatavou barvu. Ze zdravotního hlediska se pampeliškový med nejvíce osvědčil v době viróz a nachlazení. Díky celé škále léčivých látek může být nejen prevencí, nýbrž i podpůrným prostředkem při rýmě, kašli a nachlazení.

Jaké je jeho využití v kuchyni

V kuchyni pampeliškový med využijete hlavně jako zdravé sladidlo do čaje. Ovšem není problém namazat si pampeliškový med na chleba nebo jím osladit palačinky.

Pampeliškový med si doma zvládne vyrobit každý

Med z pampelišek dokáže vyrobit každý. Stačí, když si na louce nasbíráte potřebný počet pampeliškových květů. Na 2 kilogramy cukru jich budete potřebovat 300 – 400 kusů. Dále si připravte vodu a dva citróny. Asi zde nemusíte ani dodávat, že byste měli upřednostnit sběr pampelišek na čisté louce mimo znečištěné cesty. Citróny můžete také použít v bio kvalitě.

Pampeliškové květy natrhejte. Buď je omyjte ve studené vodě, abyste se zbavili broučků a jiných nečistot, nebo pampelišky na půl dne rozprostřete na plachtu a počkejte, až z nich broučci vylezou sami. Pokud zvolíte druhou možnost, nepřijdete mytím o tolik zdravého pylu z květů.

Očištěné pampelišky potom zalijte dvěma litry vody, přidejte na kolečka nakrájené citróny a vařte zhruba 15 minut. Hrnec poté odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a pampelišky spolu s citróny nechte ve vodě louhovat až 24 hodin. Po této době směs přeceďte, přidejte dvě kila cukru a pozvolna vařte asi hodinu až hodinu a půl. Čím déle budete směs vařit, tím hustší pampeliškový med bude.

Hotový pampeliškový med ještě za tepla rozlijte do předem připravených a čistých zavařovacích sklenic a převraťte víčkem vzhůru nohama.

Cukr a citrón v medu působí jako konzervant, a proto vám med v lednici zůstane dlouho čerstvý.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Back To Top