skip to Main Content
Sůl nad zlato aneb Růžová himálajská sůl - ilustrační foto

Himálajská růžová sůl obsahuje až 84 stopových prvků a jedná se o nejčistší sůl na zemi. Není kontaminována žádnými znečisťujícími látkami či toxiny. Během těžby této soli se získává nejen růžová himálajská sůl, ale transparentní, načervenalá, červená či bílá. Nejčastěji se však můžeme setkat právě s růžovou.

Nicméně v sopečných oblastech Indie a Pákistánu je možné se setkat se solí černou. Jedná se o nerafinovanou vulkanickou sůl specifické chuti. I tato sůl se dá označit za dar přírody a je má příznivé účinky na lidský organismus. Ovšem my se dnes zaměříme na růžovou sůl, kterou si také v našich končinách oblíbilo mnoho lidí vyznávající zdravý životní styl. Díky svému složení a blahodárným účinkům je tato sůl široce využívána.

Sůl nejen v kuchyni

Mimo jedlé růžové soli používané v kuchyních, najdete na trhu soli do koupele nebo růžovou sůl jako sadu se svíčkou (solné lampy) protože dochází během hoření svíce k uvolňování částeček růžové soli do ovzduší, které ničí prachy a pylové alergeny. Z krystalické růžové soli a vody je rovněž vyráběn nápoj solanka. Využívají jej hlavně sportovci a osoby trpící bolestmi kloubů, fyzicky pracující lidé či lidé s vysokým krevním tlakem. Avšak vzhledem k vysokému příjmu soli prostřednictvím tohoto nápoje je nutné snížit příjem soli ve stravě na minimum – všeho moc škodí a o soli to platí dvojnásob.

Růžová himálajská sůl a její pozitivní účinky na zdraví

  • Snižuje krevní tlak
  • Upravuje tělesné pH prostředí (zamezuje překyselení)
  • Posiluje kosti díky obsahu vápníku
  • Podporuje lepší vstřebatelnost živin
  • Prevence onemocnění štítné žlázy
  • Zamezuje křečím v lýtkách
  • Bojuje s nemocemi ledvin a močového měchýře
  • Detoxikuje organismus
  • Podporuje činnost metabolismu
  • Reguluje tělesné tekutiny – hydratuje
  • Udržuje optimální hladinu krevního cukru
  • Podporuje lepší hojení pokožky
  • Je bohatá na minerály

Další zajímavé druhy solí

Bambusová sůl – vzniká tak, že se bambusové trubičky napěchují solí, ucpou z obou stran a pečou v jílové nádobě. Sůl absorbuje do sebe minerály, jak z bambusu, tak z jílu.

Mořská sůl – netřena dlouze představovat, jde o poměrně známou sůl, která je rovněž zdravá. Mnohdy se ochucuje různým kořením a bylinkami.

Fleur de Sel (solný květ) – jde o velmi vzácnou sůl, jelikož vzniká za specifických podmínek. Potřebuje vysoké teploty a větrné počasí. Tvoří se na hladině a sbírá se ručně, pochází z Indie a slouží k dochucování hotových pokrmů.

Umi no Houseki (šperk oceánů) – leskne se a barvu má jako měď. Vzniká pomalým vyvařováním mořské vody nad hořícím dřevem, tudíž má uzenou příchuť.

Hodnocení článku

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Back To Top