Jak si doma vymalovat pokoj nebo třeba obývák Malování nepatří zrovna k činnostem, do kterých…
Domácí strava je zkrátka domácí strava. Je lepší hned v mnoha ohledech. Jednak je zdravější, vyjde levněji, víte, co do daného jídla používáte za suroviny a ještě si to uděláte přesně dle svých představ/chutí. Stejně tak je na tom i domácí jogurt. Ty z obchodu jsou mnohdy plné umělých barviv, sladidel a látek, které zaručují jeho dlouhou trvanlivost. A proč se vůbec pouštět do výroby domácího jogurtu?
- Posílí vaše kosti a zuby
- Je bohatým zdrojem bílkovin
- Upevňuje zdraví
- Poslouží jako zdravý dezert – chutné a zdravé mlsání
- Snižuje riziko vysokého tlaku
- Zvýší pocit sytosti
- Zabraňuje kvasinkovým infekcím
- Snižuje riziko rakoviny trávicího traktu
- Pomáhá se snížením váhy
Ingredience na výrobu domácího jogurtu
Nemáte-li doma jogurtovač, vůbec to nevadí. Protože domácí jogurt vyrobíte i bez něj. Potřebovat budete pouze:
- Kvalitní jogurt s živou kulturou
- 1 litr plnotučného mléka (může být polotučné)
- Metličku na míchání
- Sklenice na jogurt
Postup výroby
Do hrnce nalijte mléko a přiveďte jej k varu, za stálého míchání jej nechte 5 minut probublávat. Tím, že mléko převaříte, zajistíte dobrou hustotu jogurtu.
Do velké mísy nalijte studenou vodu, případně do dřezu a ještě přidejte pár kostek ledu a do této lázně vložte hrnec s vřelým mlékem. Mléko zchlaďte na cca 40°C. Díky tomu, že mléko zchladíte rychle, docílíte správné konzistence jogurtu. Pomocí metličky mléko promíchávejte. Nemáte-li potravinářský teploměr, abyste zjistili vhodnou teplotu, ponořte do mléka malíček. Nevydržíte-li mít malíček ponořený 5 vteřin, pak je mléko ještě horké a vyčkejte. Při ponoření do mléka byste měli vydržet napočítat do 5 – to je ideální teplota. Pokud by se mléko zdálo být chladné, lze jej znovu ohřát. Pro množení laktobacilů je zmiňovaná teplota 40°C důležitá.
Skleničky připravené pro skladování jogurtu vložte do mikrovlnné trouby a zahřejte, tím se sterilizují. Do čistých a připravených skleniček vložte vždy dvě lžičky kvalitního jogurtu a do poloviny nalijte mléko, zamíchejte a dolijte mléko po okraj sklenky. Zavíčkujte a naplněné sklenice přikryjte dekou, aby teplo vydrželo co nejdéle. Sklenice nechte na místě, kde se s nimi nebude hýbat minimálně 4-6 hodin. Poté by měl být jogurt hotov a skladovat v lednici. Před konzumací si jej ochuťte dle libosti: ovocem, skořicí, kakaem, ořechovým máslem, medem apod.
0 komentářů k zobrazení