skip to Main Content
Sušení Potravin V Troubě A Následné Skladování

Sušení potravin je jednou z nejstarších metod konzervování. Lze dokonce použít sušení spolu s dalšími technikami konzervování potravin, což by proces ještě vylepšilo.


Sušení jídla je jednoduché, bezpečné a snadné. S moderními sušičkami lze potraviny jako ovocné slupky, ovocné lupínky a maso trhané sušit po celý rok doma. Díky snadnému skladování a přenášení je sušené jídlo ideální pro domácí i pro drsné venkovní použití.

Dobrý zdroj energie

Sušené potraviny jsou navíc dobrým zdrojem energie a zdravé výživy, protože jedinou věcí, která se při sušení ztratí, je vlhkost. Například maso trhané je dobrým zdrojem bílkovin pro občerstvení. Ovocné slupky a lupínky poskytují spoustu energie. Také sušená zelenina může být použita k přípravě zdravých polévek. Proto jsou sušená jídla snadnou volbou pro zaneprázdněné pracovníky, hladové dobrodruhy a aktivní ženy s dětmi, z nichž všichni mohou těžit ze snadného použití a nutričního obsahu sušených potravin.


Co můžeme usušit:

  • Ovoce – jablka a hrušky se slupkou, aby vám nehnědly, je nutné, je namočit do vody s citronovou šťávou. Meruňky a ananas je nutné sušit déle, banány je potřeba předem předsmažit. Jahody jsou náchylné na plísně. Dále můžeme sušit maliny, ostružiny, rybíz.
  • Bílá rýže
  • Suché fazole
  • Ovesné vločky
  • Bílá mouka
  • Pšenice
  • Sušené mléko
  • Fazole

Co byste neměli sušit

  • Semena
  • Ořechy
  • Ječmen
  • Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka se při příliš velkém teple změní na kaši. Ořechy mají olejový vnější povlak, o kterém je známo, že je skvělým úkrytem pro plísně a bakterie.

Také semena a ječmen mohou při přímém zahřátí žluknout. Proto není dvakrát moudrý nápad tyto potraviny sušit.

Postup při sušení

Nejlepší na sušení je horkovzdušná trouba s větrákem. U ostatních musíte nechat otevřená dvířka, aby vlhkost unikala ven. Potraviny rozložíte v jedné vrstvě. Ovoce nakrájíme na plátky nebo menší kousky a vyskládáme na pečící papír. Ze začátku sušte na menší teplotu a postupně zvyšujte.

Nejlepší teplota pro sušení a uchování potravin je 60 °C. U masa a drůbeže se doporučuje před zahájením procesu sušení ohřát maso na 70 °C a drůbež na 75 °C. Použití vyšších teplot by mělo za následek vaření potravin místo jejich sušení. Jídlo se bude vařit zvenčí a vlhkost zůstane uvnitř. Sušení je pomalý proces a neměli byste se ho snažit urychlit zvýšením teploty.

Dalším faktorem, který pomáhá se sušením potravin, je vlhkost. Protože sušení zahrnuje extrakci vlhkosti z potravin a její vytlačování do okolního vzduchu, pomůže při procesu sušení nízká vlhkost. Pokud je vlhkost vysoká, bude sušení pomalejší, jednoduše proto, že by byl vlhký i okolní vzduch.

Jak sušení konzervuje jídlo

Sušení v zásadě dehydratuje nebo odvádí vlhkost z jídla a tento jednoduchý účinek potlačuje růst bakterií, plísní a kvasinek. Tyto faktory zajišťují, že se jídlo nezkazí, a proto činí sušení účinnou technikou konzervace potravin.

Protože sušení odstraňuje vodu z jídla, snižuje se také hmotnost potravin. Díky tomu je nejen lehčí, ale také zmenšuje jeho velikost. Abyste mohli jídlo použít, musíte do něj pouze přidat vodu.

Balení a skladování sušených potravin

Je důležité správně balit a skladovat sušené potraviny, protože jsou náchylné ke kontaminaci hmyzem a opětovnému vstřebávání vlhkosti.

Začněte úplným ochlazením potravin. Teplé potraviny mají tendenci vydávat vlhkost, která by mohla způsobit plísně a bakterie. Po ochlazení pečlivě zabalte sušené potraviny do čistých a suchých nádob odolným proti hmyzu. Při těsném zabalení dbejte na to, aby se jídlo nerozdrtilo nebo nerozbilo.

K balení potravin lze použít skleněné nádoby, kovové plechovky, krabice s pevně nasazenými víčky nebo mrazničky odolné proti vlhkosti a parám. I když je možné použít plastové sáčky, nemohou chránit potraviny před hmyzem a hlodavci. Ovoce by nemělo být přímo ukládáno do kovových nádob. Výpary ze síry mohou reagovat s kovem a způsobit změnu barvy. Plody tedy nejprve vložte do plastového sáčku a poté je uložte do kovové nádoby.

Je dobré balit potraviny podle porce – nebo podle velikosti receptu. Několikanásobné opětovné otevření obalu vystaví sušené jídlo vzduchu a vlhkosti, čímž se sníží jeho trvanlivost a kvalita.

Skladujte sušená jídla na chladných, tmavých místech a většina sušených potravin má dobu skladování od 4 měsíců do roku. Skladovací teplota hraje důležitou roli při určování doby použitelnosti. Vyšší teploty skladování znamenají kratší dobu použitelnosti. Většina sušeného ovoce může být skladována po dobu jednoho roku při teplotě 15 °C a po dobu 6 měsíců při teplotě 25 °C. Sušená zelenina může být skladována po dobu poloviny doby skladování ovoce.

Pečlivě sledujte skladované sušené potraviny, abyste zkontrolovali vlhkost, která by se během skladování mohla dostat dovnitř. Skleněné nádoby to umožňují snadno. Pokud na potravinách zjistíte vlhkost, je dobré, je znovu vysušit a zabalit. Plesnivé potraviny by však měly být okamžitě zlikvidovány.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top