skip to Main Content
Sázení česneku

Česnek je velmi zdravá potravina a výborný přírodní životabudič. Obsah množství důležitých vitaminů a jeho antiseptické účinky z něj dělají značného pomocníka v oblasti zdraví. Dokáže bojovat proti rakovině a účinně snižuje krevní tlak. Pokud jste se rozhodli vypěstovat si ten vlastní, poradíme vám, jak na to. Pěstování česneku je nenáročné a podzimní období je pro jeho sázení jako dělané.

Česnek sázejte na podzim

Určitě nečekejte do jara a klidně jej dejte do země i koncem listopadu. Při výsadbě česneku na podzim velmi brzy zakoření. Jakmile na jaře začne tát první sníh a srážky jsou vysoké, je to ideální období pro přirozený růst česneku. A s dřívějším rašením bude i dřívější a větší sklizeň, kterou můžete očekávat již v červnu. Nestačí jej poškodit období parna a sucha. Navíc je již v červnu sucho a teplo, česnek proto mnohem rychleji a snadno usušíte. Česnek pak nehnije a nezplesniví během sušení.

Jaký česnek sázet

Z hlavních odrůd česneku si asi každý zapamatuje paličák a nepaličák. Pokud zasázíte tradiční český paličák, v průběhu květenství musíte odstřihávat pacibulky. Pokud to neuděláte, připravíte se o velkou část úrody. Paličák má své stroužky pravidelně uspořádány kolem tuhého středu. Nepaličák nemá tuhý střed a jeho stroužky jsou velmi nahodile uspořádány. Co se týká chuti, paličák je jemnější, má větší stroužky, snadno se loupe a hodí se pro pravidelnou konzumaci.

Začněte až v listopadu

Určitě nespěchejte a začněte se sázením až v listopadu. Podmínkou pro výsadbu je nízká teplota půdy, která má být stabilní kolem 9˚C. Pokud bude půda teplá, mohou česnek napadnout houbové choroby. Česnek má rád sušší půdu, která nesmí být čerstvě prohnojená. To se musí udělat pár měsíců předem.
Jednotlivé stroužky se sází 6 cm hluboko, koncem listopadu a počátkem prosince, stačí i 4 cm. Vzdálenost asi 10 – 15 cm od sebe. Během zimy není nutná závlaha ani hnojení. Na jaře vytrhejte plevel, ať česneku nebere živiny. Můžete také na povrchu kypřit půdu a ke konci dubna a v květnu v období sucha můžete česnek zalít. Jindy to není nutné.

Jak a kdy sklízet

Český paličák je zralý ve stádiu posledních pár dužnatých listů, tedy 4 a méně. Nepaličák je zralý, jakmile leží nať na zemi. Jestliže se paličky česneku už rozpadají na stroužky, je česnek přezrálý. Po sklizni jej sušte na tmavém, suchém a dobře větraném místě. Nesušte jej na slunci, přišli byste tak o cenné vitaminy, rozkládající se vlivem slunečního záření. Po usušení odstřihněte nať 3 cm nad paličkou, zakraťte kořínky a uložte česnek na tmavém dobře větraném místě. Ve vlhku začne velmi brzy plesnivět.

Hodnocení článku

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Back To Top