skip to Main Content
Rady A Tipy Při Výběru Odšťavňovače

Vychutnat si domácí džus přináší radost nejen dětem, ale i dospělým. Jedná se o zdravou osvěžující pochoutku. Odšťavňovač by neměl chybět v žádné rodině, a tam kde vyznávají zdravý životní styl už vůbec ne. Namísto hotových džusů z obchodu, které jsou plné chemie, je mnohem lepší vypít sklenici doma připraveného džusu z mrkve, jablíček a pomerančů. Výroba nezabere mnoho času a výhodou je, že využijete i drť, jež po odšťavnění zůstane v nádobce.


Dnešní nabídka těchto kuchyňských pomocníků je velmi bohatá. Jak se v tom nepřeberném množství zorientovat a vybrat ten pravý? My se vám pokusíme svět odšťavňovačů více přiblížit a společně vybereme ten pravý.

Doporučujeme: Tefal Infiny Juice ZC255B38


Co vše hodláte odšťavňovat?

Důležité je udělat si jasno v tom, jaké ovoce a zeleninu máte nejraději, co za suroviny budete patrně využívat nejvíce. Protože přístroje na měkké ovoce nemusí zvládnout kořenovou zeleninu a opačně. Pro suroviny tvrdé, jako je červená řepa, mrkev, jablko se hodí téměř všechny typy odšťavňovačů. Ovšem na měkké plody a listovou zeleninu jsou lepší volbou odstředivé a šnekové přístroje. Pokud jste někdy zkusili odšťavnit listovou zeleninu v přístroji určeném pro kořenovou zeleninu, pak asi víte, že je to zbytečná práce – vylisujete tři hrsti listí a vydá vám to pár kapiček. Takže tady si ujasněte, co budete chtít především odšťavňovat.

Plnící otvor

Budete-li mít jasnou představu o tom, co budete nejčastěji odšťavňovat, zaměřte se na plnící otvor. Čím větší otvor – tím lépe. Ovoce a zeleninu nemusíte pak krájet na malé kousky, které by vlezly tam, kde mají. Prováděné testy potvrdily, že příliš úzký otvor snižuje uživatelský komfort a značně prodlužuje dobu přípravy. Za ideální je považován otvor o velikosti přibližně sedm centimetrů.

Délka kabelu

Délka kabelu určitě není zbytečnost, kterou je radno přehlížet. Příliš krátký kabel znesnadňuje umístění odšťavňovače na místo, kde ho chcete mít. Naopak velmi dlouhý kabel jednak nepůsobí esteticky a navíc se může plést pod ruce a znesnadnit práci. Využijte pořekadla „zlatá střední cesta“ a kabel přibližně metr dlouhý.

Jak využít drť z ovoce a zeleniny

Naučte se nemíchat jablka s hruškami. I když v tomto případě by se tato kombinace dala využít. Ale zkrátka odšťavňujte například nejdříve ovoce, vyndejte drť z nádobky a teprve potom zeleninu. Drť z ovoce využijete do buchet, kaší a jiných sladkých receptů. Jestliže budete chtít drť použít pro další kulinářské účely, nejdříve ovoce či zeleninu zbavte pecek, kůry apod. To, co byste jinak nejedli. Drť ze zeleniny využijete například do polévek, omáček, pod maso, do pomazánek. Jestliže nebudete vařit nic hned – můžete si drť zamrazit a použít příště. Nazmar tak nepřijde nic. Pochutnáte si na domácím džusu a zbytek využijete na vaření či pečení.

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top