Jak si doma vymalovat pokoj nebo třeba obývák Malování nepatří zrovna k činnostem, do kterých…

Zavařování v troubě se v posledních několika měsících stalo horkým tématem, protože lidé touží vybudovat si spíž v očekávání dalších ekonomických problémů a potenciálního nedostatku. Není pochyb o tom, že metoda je podstatně jednodušší než staromódní konzervace pomocí vodní lázně nebo tlakové nádoby, otázkou je, je to bezpečné?
Co je to zavařování v troubě?
Konzervování je, když jsou sklenice s připravenými potravinami umístěny do vyhřívané trouby na roštech nebo plechu s vodou.
Teploměry do trouby
Teploměry v troubě jsou často nepřesné a může být velmi obtížné zjistit, kdy obsah nádoby ve skutečnosti dosáhl 90 °C. Neexistuje žádný způsob, jak regulovat cirkulaci tepla v troubě. Jediným způsobem, jak přesně otestovat vnitřní teplotu obsahu nádoby, by bylo odstranit samotné víčko, čímž by došlo k ohrožení jídla.
Co tato metoda dělá:
- Zabíjí vajíčka, larvy brouků a brání jim v líhnutí
- Snižuje vlhkost v již tak nízkých vlhkostech potravin, aby se zabránilo zatuchnutí
Co tato metoda nedělá
- Nezabije bakterie
- Nezabije plísně
Co můžeme zavařovat v troubě
- Okurky při teplotě 150 °C po dobu 45 minut
- Ovoce při teplotě 150 °C po dobu 30 minut
- Maso při teplotě 95 °C po dobu 75 minut
- Houby při teplotě 250 °C po dobu 10 minut
Zavařování v Mikrovlnné troubě
Mikrovlnné trouby jsou notoricky známé pro nerovnoměrné ohřívání jídla. V mikrovlnné troubě musíte jídlo zastavit a několikrát promíchat, abyste dosáhli správného rovnoměrného vaření. Kovová víčka mohou odrážet mikrovlny, což nerovnoměrný ohřev ještě zhoršuje, není to bezpečné a rovnoměrně ohříváno.
Elektrická, plynová nebo horkovzdušná trouba
Zavařování v různých troubách se liší pouze nastavenou teplotou. Základní postup je stejný, umístíte sklenice na plech a nesmí být těsně u sebe, vždy by měla mezi nimi být alespoň centimetrová mezera. V horkovzdušné nastavíme teplotu přibližně mezi 150 až 180 °C. V elektrické nastavíme teplotu na 95 až 100 °C a plynovou na stupeň 1.
Jak tedy zavařovat potraviny v troubě
- Připravte sklenice
Chcete-li připravit sklenice na zahájení konzervování, umyjte je v teplé mýdlové vodě. Neškodí dezinfikovat sklenice před jejich naplněním.
Pokud jste však v oblasti domácího konzervování bezpečnostním pracovníkem, možná budete chtít zvážit umístění nádob do myčky na dezinfekci. Pokud je vaše voda z vodovodu velmi horká, je vhodné předehřát sklenice tak, že je umístíte do (velmi čistého) dřezu a naplníte ho absolutně nejteplejší vodou z vodovodu. Tím se trochu sníží teplotní rozdíl mezi nádobami a předehřátou troubu. V troubě lze zavařovat sklenice pouze s víčky na závit.
- Nastavte troubu
Jakmile jsou sklenice připravené k použití, nastavte teplotu podle typu trouby viz. výše. Ujistěte se, že troubě poskytnete dostatečný čas na předehřátí před zahájením procesu konzervování.
- Naplňte je
Zatímco čekáte na předehřátí trouby, začněte plnit sklenice jídlem, které chcete konzervovat. V horní části nádoby ponechejte prostor alespoň 1 cm.
- Pečeme
Naplněné sklenice položte na plech, nalijte vodu a vložte je do trouby. Pokud jim můžete umožnit delší zpracování, udělejte to. Jakmile jsou sklenice v troubě, nezapomeňte nastavit časovač, abyste na ně při zpracování dávali pozor a také vám poskytne přesnou dobu, jak dlouho byly sklenice zpracovávány a nezapomeňte dolévat vodu.
- Pečlivě je utěsněte
Nádoby otřete vlhkým ručníkem, abyste zajistili, že se nic z obsahu nádoby nepřemočilo a nezanechalo zbytky. Jakmile jsou sklenice otřeny, položte víčkem dolů.
- Počkejte si na to
Pokud víčka netěsní, musíte nádobu znovu zpracovat s čerstvým víkem. Nechte sklenici čas na vychladnutí, měly by se ochlazovat co nejpřirozeněji. Když jsou všechny nádoby vychladlé a uzavřené, jsou připravené na skladování.
- Uložte sklenice
Ujistěte se, že jste sklenice označili obsahem, který je uvnitř. Uveďte také datum, kdy byly zpracovány. Poté, co budou vhodně označeny, uložte je na tmavém, chladném místě.
Nevýhody zavařování v troubě
Hlavním problémem je, že potraviny uvnitř nádob se dostatečně konzistentně neohřívají, aby bylo zajištěno správné pronikání tepla a biologická bezpečnost produktu uvnitř nádob.
Teplo v troubě prostě nemůže dosáhnout stejného zaručeného výsledku, jaký mohou dosáhnout pomocí vodní lázně. Někteří zastánci tvrdí, že nastavení 120 až 150 °C na otočném knoflíku pece znamená, že dosahujete vyšších teplot než v tlakové nádobě. Problém je v tom, že teplota na číselníku vaší trouby není stejná jako teplota uvnitř potravin v troubě. Stejný rozdíl nastává uvnitř sklenic.
Dalším problémem je, že teplo může způsobit prasknutí skla a rozbití, které by vás mohlo zranit. Sklenice nejsou navrženy tak, aby odolaly teplotám trouby a mohly by se rozbít nebo dokonce explodovat a způsobit zranění rozbitým sklem.
Další možností, jak využít troubu k uchování potravin, je sušení bez skla pouze na plechu. Tedy nechat potraviny zbavit vlhkosti a uskladnit do sklenic.
Comments (0)