Jak si doma vymalovat pokoj nebo třeba obývák Malování nepatří zrovna k činnostem, do kterých…
Nerez nebo nepřilnavé povrchy? Vybrat si kvalitní pánev, která vydrží sloužit po dlouhá léta je věda. Protože pánve většina z vás využívá ve své kuchyni téměř denně, rozhodli jsme se jim podívat na zoubek. Poradíme vám, na co vše si dát při výběru pánve pozor. Zaměřte se nejen na samotný povrch, ale blíže zkoumejte také rozměry pánve, její hloubku a typ varné desky, na jaký je určena.
Nerez, keramika, titan nebo teflon?
Stále oblíbenější jsou pánve s nepřilnavým povrchem. Povrch vaší pánve tak může být ošetřen teflonovou, titanovou nebo keramickou vrstvou. Díky nepřilnavé úpravě můžete připravovat pokrmy zcela bez tuku, což ocení především všichni příznivci zdravého životního stylu.
Nejlevnější variantou jsou pánve s teflonovým povrchem, který je dnes už sice bezpečný, snadno se však poškrábe. Teflonové pánve jsou i proto cenově dostupné. Musíte počítat s tím, že pánev určitě nemáte na celý život. Při každodenním používání ji za jeden až dva roky můžete vyhodit.
Velmi oblíbené jsou také keramické nebo titanové pánve, které představují zajímavý kompromis ceny a kvality. Keramický povrch tvoří několik keramických částic. Jeho výhodou je kromě nepřilnavost odolnost proti vysokým teplotám. Titanové pánve jsou také kovuvzdorné. To znamená, že se na ně nemusíte bát používat kovové obracečky, lžíce nebo vidličky.
Nerezové pánve zato pomalu vycházejí z módy a lidé si je pořizují spíše jako součást celých sad nádobí. Nerezová pánev je ideální na přípravu masa. Musí být však kvalitní – to poznáte podle silného dna.
Kromě výše zmíněných typů pánví jsou v posledních letech opět v kurzu hliníkové pánve. Hliník je tradiční materiál, který byl dlouho zavrhovaný. Pokud je však pánev moderně zpracovaná, není zdravotně závadná a bez obav ji můžete používat.
Velikost a hloubka pánve je rozhodující pro komfortní vaření
Pokud připravujete jídlo pro dvě osoby, bude vám stačit pánev o průměru 26 cm. Když už ale vaříte pro více osob, pořiďte si pánev s průměrem alespoň 28 cm. I pouhé 2 cm šířky totiž mohou znamenat velký rozdíl.
Hloubka pánve ovlivňuje spíše charakter pokrmu, který na ní chcete připravovat. Pánev na palačinky je lehká a má výšku pouhé 2 cm. Naopak hlubší pánve využijete na přípravu masa a různých zeleninových směsí.
Indukční plotýnky vyžadují speciální nádobí
Jestliže doma máte indukční desku, dejte si na výběru pánve velmi záležet i z tohoto aspektu. Ne každé nádobí jde dobře na indukci. Na sklokeramické desce, na plynu i na běžné elektrické plotýnce vám ale bude dobře fungovat cokoliv. Pánve vhodné na indukci musí mít ve dně ocelové prvky. Pokud takovou pánev chcete, musíte si za ni většinou připlatit.
0 komentářů k zobrazení