skip to Main Content
Jak vyčistit troubu

Určitě znáte ty nepříjemnosti s mastnou a zašpiněnou troubou, která už vážně potřebuje vyčistit, vám se do toho ale moc nechce. Tolik práce, a navíc ještě chemii do trouby, ve které připravujete jídlo pro své nejmilejší? Nechcete proto používat chemii, a nevíte, jak odstranit všechnu tu špínu, připečené kousky a mastnotu z trouby z běžných surovin, které máte doma? My vám poradíme!

Většinu toho, co budete k vyčištění trouby potřebovat, máte zajisté doma i nyní. Nejedná se navíc o nijak finančně náročné „přípravky“, takže se nemusíte obávat ani o svoji peněženku. Základem je často voda, citron či jedlá soda a ocet. A jak tedy přesně postupovat?

Jedlá soda

Tak tuto přísadu doma jistě máte. Někdy se využívá také proti pálení žáhy či na podrážděný žaludek, nyní ji můžete použít k vyčištění zaneřáděné trouby. Jedlá soda je nejlepší na zapečené zbytky jídla, která na dvířkách trouby nebo přímo v ní ulpěly. Může se jednat o těsto z vaší oblíbené bábovky či spečené zbytky masa. Jedlou sodu můžete smíchat s přiměřeným objemem vody (nejlépe něco málo přes 1 decilitr vody), a můžete se pustit do čištění trouby. To vše absolutně bez chemie! Abyste účinek jedlé sody ještě zvýšily, můžete do vody přidat také citronovou šťávu, která pomůže troubu odmastit.

Obyčejná voda a citron

Zdá se vám to nereálné, abyste pomocí obyčejné vody s kousky citronu vyčistili zamaštěnou troubu na pečení? Pak věřte, že to skutečně lze, a dokonce poměrně jednoduše. Do nějaké misky nalijte trošku vody (zde raději až 2 decilitry vody), do ní přidejte citronovou šťávu a také nakrájené měsíčky citronu. Takto připravenou misku s vodou umístěte do zamaštěné trouby, a pusťte ji na menší výkon. Ideálně kolem 90 – 100 °C, aby voda téměř vařila. Voda včetně citronové šťávy se začne z misky odpařovat, díky tomu mastnota na stěnách trouby povolí, a vy pak pomocí hadru s troškou vody můžete mastnotu z trouby pohodlně setřít, a je hotovo.

Ocet a kypřící prášek

Máme zde další dvě suroviny, které určitě najdeme skutečně v každé domácnosti, a které se dokonce používá každý den. Jak takový přípravek na čistění trouby namíchat? Stačí, když do jednoho deci octa nasypeme jeden celý sáček kypřícího prášku. Necháte kypřící prášek dostatečně rozpustit, ideálně tedy počkáte, až celá směs přestane šumět, pak budete vědět, že ji můžete použít.

Ze zkušenosti víme, že takto připravená směs octa a kypřícího prášku je ideální pro odstranění mastnoty z dvířek trouby ale i vně trouby. Co se týče zapečených zbytků jídla, na ty už ocet s kypřícím práškem bohužel nestačí, a k čištění tak budete muset využít jinou surovinu.

Sůl

Pro ty z vás, kteří se nebojí trošku zaexperimentovat, mohu použít také obyčejnou kuchyňkou sůl. Tu nasypete do misky, vložíte do trouby, kterou zapnete, a sůl v misce necháte zhnědnout. Mastnota díky soli trošku povolí, a troubu pak můžete jednoduše a hlavně snadno umýt. Sůl, která se dostane mimo misku, můžete jednoduše setřít suchým hadříkem, nebo vymést smetáčkem.

Mouka

Nějak se vám tato surovina nezdá na čištění trouby? Samozřejmě, že moukou troubu nevyčistíte od špíny či mastnoty, ale můžete ji hezky vyleštit. Na pochromované a jiné lesklé povrchy trouby můžete využít hadřík posypaný moukou a tyto povrchy jím přetřít. Díky tomu můžete povrchy skutečně vyleštit, aby vypadaly jako nové!

Vyzkoušejte tedy všechny naše tipy a rady, které jsme vám v rámci článku o čištění trouby popsali, a uvidíte, který návod bude tím nejlepším a nejjednodušším pro vás. Každá hospodyňka má svůj zaručený postup, jak zašpiněnou troubu vyčistit. Nám osobně se nejvíce líbí návod s vodou a citronovou šťávou. Je jednoduchý a velice levný. A vám?

5/5 - (1 vote)

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Back To Top