skip to Main Content
Investice do litinového nádobí - ilustrační foto

Uvažujete nad koupí nového nádobí a nevíte, jaké si vybrat? Co takhle vyzkoušet litinu, která je velmi populární i dnes. Jedná se o nádobí našich maminek a babiček, které je však velmi odolné a při správné péči vám bude sloužit po celý život. Z litiny zakoupíte hrnce i pánve. Výhodou je snadná údržba nebo multifunkčnost. Litina se totiž hodí na všechny typy sporáků i do trouby.

Proč investovat do litinového nádobí

Litina je čisté železo s vysokým podílem uhlíku. Litinové nádobí je bytelné a těžké. Hrnce mají vysokou hysterezi a vaření v nich má tedy specifické podmínky. I tak má litina své kouzlo a vyplatí se do ní investovat.

Když si vybíráte litinový hrnec, pohlídejte si, že jeho povrch je smaltovaný. Smalt chrání hrnec před opotřebením. Samotná surová slitina je náchylná k oxidaci a může vám tak začít rezivět. Abyste se tomu vyhnuli, doporučujeme udržovat litinu stále trochu mastnou.

Hrnce a pánve tedy ošetřete obyčejným kuchyňským olejem a pak až je uložte do kuchyňské skříňky. Smaltovanou litinu udržujte stejně, ale pouze zevnitř. Smalt žádnou speciální úpravu nepotřebuje. Při pádu se však může odloupnout, což má vliv spíše na vzhled nádobí, než na jeho funkčnost.

Do trouby i na varnou desku

Jestliže máte rádi multifunkčnost ve své kuchyni a snažíte se mít co nejméně nádobí, tak je pro vás litina ideální. Litinové hrnce a pánve dobře fungují v troubě i na sporáku. Litina je schopná odolávat vysokým teplotám a nemusíte se tak bát rozpálit ji v troubě na maximum. Zároveň spolehlivě funguje na plynu i na elektrické plotýnce. Hodí se též na indukční desky, se kterými má mnohé jiné nádobí problém.

Vařte ekonomicky

Litině sice trvá, než se rozpálí. Když už je ale nádobí horké, vaří se v něm velmi ekonomicky. Teplotu na plotýnce totiž můžete stáhnout na minimum. Litina výborně akumuluje teplo a pokrm rovnoměrně prohřívá. Oblíbili si ji i zkušení kuchaři, kteří v litinovém nádobí rádi připravují dušené, pečené i smažené pokrmy.

Pozor si dejte pouze při mytí nádobí. Na litinu můžete použít i drsnější houbičku nebo dokonce drátěnku, povrch litinového hrnce totiž jen tak nepoškrábete. Na druhou stranu se ale vyhněte používání agresivních saponátů. Litina stejně tak nepatří do myčky, protože myčka by ji mohla zničit. Nádobí tedy musíte mýt v ruce, což je pro mnoho kuchařů nevýhodou, protože to je o něco pracnější, než ho dát do myčky.

Pokud ale budete litinu mýt hned po použití, případně necháte nádobí řádně odmočit, jistě s ní budete dlouhodobě spokojeni a rádi ji budete i každodenně používat.

Jaké nádobí z litiny si pořídit

  • litinové hrnce – mezi nejoblíbenější litinové nádobí určitě patří hrnce, které mohou mít objem tři, pět nebo i více litrů,
  • litinové pánve – na pánvi z litiny hravě připravíte masové i zeleninové pokrmy, může být opatřena dřevěným držadlem,
  • litinové pekáče – pekáče jsou díky své prostornosti ideálním nádobím do trouby.
Hodnocení článku

0 komentářů k zobrazení

Napsat komentář

Back To Top